Uutisarkisto
Välikäsiä vai välittämistä? Uusi julkaisu soveltavan taiteen välitystoiminnan kehittämisestä
Hyvinvoinnin välitystoimiston viimeiseen julkaisuun on kerätty tietoa siitä, millaisia tuottamisen ja välittämisen palvelutarpeita alalla on ja millainen tilanne soveltavan taiteen palvelujen kehittämisen, myymisen ja ostamisen suhteen Suomessa tällä hetkellä vallitsee. Julkaisun kautta on pyritty luomaan mahdollisimman tarkka ja moniääninen kuva nykytilanteesta ja toiminnan mahdollisuuksista sekä tarjoamaan tietoa toiminnan kannattavuuden ja karikoiden määrittelyn tueksi.
Välikäsiä vai välittämistä -teos kokoaa yhteen välitystoiminnan kehittämisestä opitut asiat. Aiempi julkaisu, Taide palvelee – soveltavan taiteen palvelumuotoilu, taas keskittyy yksittäisen taidepalvelun muotoiluun. Yhdessä nämä teokset kiteyttävät hankkeessa tehdyn oppimis- ja kehittämistyön.
Lataa julkaisu luettavaksesi täältä.
Reflektioita hankkeesta
Hankkeessa työskennellyt Turun AMK:n sosiaalialan lehtori Outi Linnossuo ja valmennukseen osallistunut kulttuurituottaja Iita Mykkänen pohtivat alla olevissa videoissa hankkeessa tehtyä työtä ja sen vaikutuksia.
Workbook for Artsie and Welbie
The first publication by the Agency for Cultural Well-being, Tatun ja Soten työkirja, which offers tips for artists, their customers and for producers in the production of participating art, has been translated in English. Workbook for Artsien and Welbien can be found here.
Kulttuurituottaja – Tatun ja Soten yhteentuoja
Hyvinvoinnin välitystoimisto -hankkeen päättyessä pitkäaikainen harjoittelijamme Sari Tolonen pohtii kulttuurituottajan mahdollisuuksia soveltavan taiteen kentässä sekä yleisemmin että osana omaa kehittymistään tuottajana:
Opiskelen tällä hetkellä Humakissa kulttuurituottajaksi. Olen kiinnostunut luomaan ihmisille mahdollisuuksia pieniin elämän iloihin. Esimerkiksi tapahtuma, josta vanhus voi kuulla sattumalta bussissa ja johon hän pääsee osallistumaan helposti kauppareissun yhteydessä. Yllätyksellinen, pieni ilon hetki, mikä mahdollisesti lämmittää yksinäisen vanhuksen arkea parin päivän ajan.
Vasta opintojen aloittamisen jälkeen tajusin, että tämä elämän pienten ilojen lisääminen ei tarkoita vain tapahtumien järjestämistä vaan myös henkisen hyvinvoinnin lisäämistä. Nykypäivänä perustarpeet ovat jo suurella osalla populaatiota tyydytetyt ja pelkkä materiaali ei enää tuo hyvän olon tunnetta. Henkinen pahoinvointi yleistyy yhteiskunnassa ja sote ala tarvitsee sen ratkaisemiseen uusia menetelmiä. Taiteilijat ymmärtävät immateriaalisten tarpeiden tyydyttämisen, mutta eivät välttämättä osaa tuoda sitä riittävän lähelle yleisöä. Tässä kohtaa kulttuurituottaja astuu kuvioihin.
Harjoitteluni Hyvinvoinnin välitystoimistossa on auttanut minua huomaamaan, kuinka tärkeä taiteilija-tuottaja (tatu) ja sote-alojen yhteen saattaminen on. Tatun ja soten kentät ovat kuin omia maailmojaan ja sen vuoksi näiden kahden alan osaajien yhtenäinen keskustelu voi osoittautua haasteelliseksi, vaikka kummatkin alat haluavat samoja asioita. Niin Sote kuin Tatu alat yrittävät vähentää yhteiskunnan pahoinvointia omilla kentillään. Ongelma ei ole se, että kumpikin yrittävät saavuttaa samaa asiaa – ongelma on se, että ongelmia yritetään ratkoa omissa piireissään.
Hyvinvoinnin välitystoimisto -hanke on pyrkinyt tuomaan esille jo pitkään yhteiskunnan pinnan alla olleen tarpeen henkisen hyvinvoinnin lisäämisestä tatun ja soten yhteistyön avulla. Tätä yhteistyötä edesauttaa parhaiten kulttuurituottaja. Kulttuurituottajilla on osaamista työskentelystä monialaisten tiimien kanssa ja he osaavat toimia erilaisten toimijoiden tulkkina.
Hanke on inspiroinut minua jatkamaan soveltavan taiteen välitystoiminnan parissa myös tulevaisuudessa. Tällä hetkellä työstän osana opiskelijatyöryhmää Nuori Yrittäjyys -kurssilla soveltavan taiteen välitystoimisto Taidesorvia, joka tarjoaa koulutuksia sekä työpajoja yrityksille ja yhteisöille. Toivottavasti Taidesorvi lisää ihmisten hyvinvointia tulevaisuudessa sekä toimii alansa edelläkävijänä hyödyntäen Hyvinvoinnin välitystoimiston oppeja.
Kirjoittaja, kulttuurituotannon opiskelija Sari Tolonen oli Hyvinvoinnin välitystoimistossa harjoittelijana vuosina 2017-18.
Soveltuuko taide? -seminaarin tallenteet katsottavissa
Soveltuuko taide? -seminaarin järjestettiin perjantaina 24.11.2017, järjestäjinä Humak, Jyväskylän yliopisto sekä Osuuskunta Kuje. Materiaali löytyy tallenteena seuraavista osoitteista:
Aamupäivän sessio:
https://moniviestin.jyu.fi/ohjelmat/hum/musiikin-taiteen-ja-kulttuurin-tutkimuksen-laitos/soveltava-taide/2017-11-24
Iltapäivän sessio:
https://moniviestin.jyu.fi/ohjelmat/hum/musiikin-taiteen-ja-kulttuurin-tutkimuksen-laitos/soveltava-taide/2017-11-24-osa-2
YouTubessa ikäihmiset toimijoina – yksinäisyydenkin voittajina

Löydän YouTubesta videoita, jotka kuvaavat ikäihmisten arkea, haaveita ja toiveita. Näin ystävänpäivän alla pohdin, että sosiaalinen media voi toimia myös yksinäisyyden estäjänä. Meillä kaikilla, mutta myös elämänkokemusta omaavilla ihmisillä. Mistä onkaan kyse?
Osallistavan taiteen laatukortit
Laatukortit toimivat apuna soveltavan taiteen projektien laadun varmistamisessa. Lataa omat korttisi tulostettaviksi osoitteesta https://drive.google.com/file/d/1frusa1Wi_P6EaTQmx–Cgvj81TDYnxV_/view
Kortteja yhteensä 25 kpl, koko 15 x 15 cm.
Uusia työkirjoja!
Kahdessa uudessa työkirjassa annetaan ideoita taiteen hyödyntämiseen sukupolvien välisessä yhteistyössä sekä päihdetyön kentällä. Löydät julkaisut pdf-muodossa alta ja sivulta hvvt.fi/julkaisut.
Sassa-Laaksonen, Mari & Linnossuo, Outi & Tikkaoja Oona 2018: Taidetta päihdetyössä – työkirja toiminnan suunnitteluun
Helander, Sarianne & Linnossuo, Outi & Tikkaoja Oona 2018: Tatu ja Sote sukupolvityössä – ideoita eri-ikäisten yhteistoimintaan osallistavan taiteen keinoin
Soveltavan taiteen palvelumuotoiluopas
Teoksen Taide palvelee – soveltavan taiteen palvelumuotoilu (toim. Tarja Pääjoki ja Oona Tikkaoja) tavoitteena on toimia apuna soveltavan taiteen palveluja muotoiltaessa. Se on rakenteeltaan käytännönläheinen ja työkirjamainen, joten lukijan oma tuote on keskiössä.